diumenge, de desembre 11, 2011

Circuit per Navarra 2010







Circuit per Navarra





del 12 al 16 d'abril del 2010Dilluns, día 12





Sortida de Castellar a les 7 del matí , amb direcció a Saragossà, breu parada per esmorzar l’àrea de Fraga, per continua viatge per autopista fins arribà a Pamplona a les dues de la tarda.Dinem en la braseria Olaverri, on a la mateixa sala tenen un foc a la vista per fer tot tipus de carn a la brasa, allà ans serveixen un molt bon dinar, per la tarda han visita guiada, passegem pel centre de la ciutat, fem un recorregut per la Plaça Consistorial, on hi ha l’Ajuntament, per continua per el “Paseo Sarasate” on es troba el Monument als Fueros de Navarra, i compren un passeig amb figures de personatges famosos locals, ans ensenyen la casa on va viure Ernest Hemingway, famós escriptor propagandista per tot el mon de la ciutat de Pamplona, anem a fer el recorregut que fan els toros per les Festes de San Fermin, començant per els “Corralillos de Santo Domingo” per continua la pujadeta del carrer de la Estafeta fins a la Plaça de Toros, al costat hi ha l’Avda de Roncesvalles, on es troba la monumental escultura del “Encierro” amb bronze colat , feta per el escultor Rafael Huerta, té 11 metres de llarg i 4 d’ampla on les figures son de mida natural, visita a la Plaça del Castillo, on hi ha una glorieta al mig de la Plaça i també el segon cafè més antic d’Espanya, desprès de aquet recorregut pel centre de la ciutat, continuem viatge cap el nord, travessem dos túnels i entrem en una zona en que el paisatge te un verd intens en el que tot son prats de pastura amb caseries escampades, hem entrat a la Vall de Baztan, la seva capital es Elizondo , allà es troba l’hotel on varem fer l’estada.
Dimarts dia 13


Sortida de l’hotel amb direcció nord, passem l’antiga duana de Hendaya per entrar dins territori francès, que segon el guia allà no tenen cap diferencia, ja que per tota aquella zona parlen el vasc i tenen les mateixes costums i tradicions siguin espanyols o francesos, ans arriben fins a la ciutat de Baiona, ciutat de 46.000 habitants, parem als voltants de la seva magnifica catedral dedicada a Santa Maria coronada amb dos torres campanars de 85 metres d’alçada, fem una visita al interior de la catedral on destaca el Llençol Sant amb la cara de Jesús agonitzant, els seus famosos vitralls i el púlpit de fusta treballada, junt a la Catedral es troba un dels millors claustres que hi ha Europa .
Continuem viatge cap a la ciutat balneari de Biarritz el seu origen es balener, però ja en el segle IX els metges recomanaven els seus banys per les seves propietats terapèutiques va obtenir molta fama quan la emperadriu Maria Eugènia de Montijo, casada amb el emperador Napoleó III , que tenia la costum d’anar-hi els estius de petita, va voler tornar-hi de gran, i el emperador li va construí un palau, actualment transformat en el Hotel du Palais.Biarritz va obtenir molta fama, que es va engrandir quan la família real espanyola es va traslladar l’estiu a Sant Sebastiá seguint el model de Biarritz.Al arribà a Biarritz, ans dirigim fins el cap de Saint Martin on es troba el Far de Biarritz, punt important pels pescadors durant edat mitja, a continuació visitem la platja gran on es troba la roca de la Verge, diu la llegenda que tornàvem els baleners, en mig de una gran turmenta cap el port de Biarritz, quan una gran llum els va guiar fins el port, els supervivents van col·locar en el lloc de la llum una estàtua de la Verge i una creu pels que es van morir, el lloc té unes vistes del mar magnifiques. Biarritz te un clima ideal pel turisme en el que destaca el golf, i el surf.


Seguidament visitem San Juan de Luz veïna de Biarritz, també d’origen balener, es va fer famosa perquè en ella es va celebrar el casament del Rei Sol francès, en Lluis XIV amb l’infanta espanyola Mª Teresa de Castilla com a culminació de la Pau dels Pirineus, aquesta circumstancia va fer possible la instauració a Espanya de la dinastia dels Borbons per mitja de Felip V net de Lluis XIV.
Apart de les edificacions fetes en temps de Lluis XIV hi ha com a característica principals els ponts que uneixen les torres del costat del mar amb el passeig marítim .A continuació tornen cap a Espanya fins Hondarrabia on dinen en el restaurant Abarka Jatetxea de una estrella Michelin on ans serveixen un dinar extraordinari a base de peix, per la tarda visita a la ciutat de Hondarrabia antigament Fuenterrabia, on es troba l’aeroport de San Sebastià, es una ciutat amb 17.000 habitants situada a l’extrem oriental de Guipúscoa, es una localitat turística i residencial, cal destacar les seves muralles per protegir la ciutat, actualment es conserven part de les seves estructures medievals, el accés al casc urbà es realitzava a traves de dues portes fortificades, la de Santa Maria i la de Sant Nicolau. Cal destacar al ser una ciutat fronterera , la abundància d’edificacions de nobles castellans que es caracteritzant per tenir el seu escut nobiliari a la façana de les edificacions que culmina amb el castell de Carlos V fortalesa construïda sobre les restes d’un castell medieval; en el punt mes elevat del promontori, es tracta de una construcció de planta rectangular amb murs de dos i tres metres de gruix, actualment es un Parador de Turisme.


Dimecres, dia 14


Sortida d’hotel cap al nord i a pocs quilometres desprès de travesar la duana es troba la estació del tren cremallera de Larrun, que ans puja a 905 metres d’altitud des de allà te una vista amplíssima dels cims de la cadena pirenaica i també de la costa atlàntica des de Sant Sabastià fins a Biarritz. Una caracteristica de aquesta muntanya son els seus habitants, el pottok un robust i petit cavall vasc que viu en completa llibertat, les latxas unes ovelles de pel llarg i gruixut apreciat per la seva carn i llet.


Tornen l’hotel a dinar per la tarda, anem al Parc Natural del Senyorio de Bertiz, situat en el terme de Oieregi molt a prop d’hotel , allà una guia local ans fa una acurada dissertació de la historia del Senyorio de Bertiz, que data del segle XIV send el seu primer propietari conegut Pedro Miguel de Bertiz, despres es anant heredant els seus descendents de generació en generació fins el 1949, on a la mort de Don Pedro Ciga, la finca va ser donada a la Diputació de Navarra, en el 1984 fou declarat Parc Natural. Bertiz es una de les millors mostres del bosc atlàntic de Navarra, està en molt bon estat de conservació i té un alt interès ecologic.


A l’entrada del Parc es troba el seu Jardí Botànic que te mes de 100 anys d’antiguitat, pel seus camins podem observar mes de 120 especies d’arbres i arbusts de tot el nom barejats amb especies autoctones. Es pot recorre tot el Senyorio de Bertiz que te mes de 2040 hectàrees, per mitja de diferents sendes o rutes marcades de diferenta longitud que van des de la senda de Aizkolegui de 11 kilometres fins la més curta de Ituburna de tres kilometres.


Dijous, dia 15


Sortim de l’hotel amb direcció nord, travessem la duana i ans dirigim a Sant Jean Pied-de-Port es una localitat francesa, situada en la frontera espanyola, que te un marcat ambient peregrí, era el punt de descans de tots els peregrins europeus abans de començar el dur recorregut muntanyós cap a terres espanyoles, anada a la ciutadella situada dalt de tot del poble, on la seva pujada molt pronunciada esta formada per llambordes que sobresurten per facilitar la pujada de cavalleries fins dalt el castell.


Continuem el viatge entra’n a territori espanyol, pugem el Alt de la Ibañeta, punt de referència de nombrosos peregrins, que deixa’n en un promontori una creu de record de la seva prometença abans de fer la caminada fins a Santiago. De allà ans dirigim a Roncesvalles, famós per ser el punt de partida des de la edat mitjana del 85 % dels peregrins europeus, allà està construïda la Col·legiata de Santa Maria, un guia local ans explica amb detall les característiques del indret, que es un exemple pur del Navarro Gòtic, a continuació en la planta baixa està situat el Museu que recull una gran quantitat de objectes de valor, incloent escultura, pintura i orfebreria, eixís com mobles ,tapissos, monedes i llibres. En escultura destaca la estàtua de una figura femenina sedant del segle XIV, en pintura el tríptic de la Crucificació, en orfebreria una arqueta de plata daurada, i un “Ajedrez de Carlomagno” i també la famosa esmaragda que Sancho VII va agafar del turbant del rei moro en la batalla de las Navas de Tolosa. Adjunt aquestes edificacions hi ha un cementiri cobert on es podem veure nombroses nínxols i lapides funeràries dels peregrins. El nombre de peregrins que passen per Roncesvalles es de una mitjana de 70.000 l’any, que en els anys Sants arriben als 160.000.


Abans d’arribar al hotel, encara tenim temps de visitar en la ciutat d’ Elizondo una granja, Baztangoa on fabriquen el famós formatge del país, passant-nos primerament un vídeo explicant les característiques de les ovelles latxes, que només es troben per aquelles latituds, després de la compra del formatge per part de tots ans retirem l’hotel a descansar.


Divendres, dia 16


Sortida de bon matí de Elizondo en direcció a Catalunya, a mig mati fem una parada a Tudela, segona ciutat de Navarra amb 35.000 habitants, visitem la Catedral de Santa Maria del segle XII, que es va construí en el lloc en que ocupava la gran mesquita àrab, convertida en catedral en el 1783. La Catedral te tres portades, la nort de Santa Maria, la sud es romànica de la Verge i la porta principal denominada la “Puerta del Juicio” amb escenes del Gènesis, també destaca las capelles barroques del Esperit Sant i la de Santa Ana. A continuació visita la església romànica de la Magdalena, amb la seva portada amb escenes del Nou Testament i la important torre romànica exemple del romànic navarro. Un dels punts mes cèntrics e importants de Tudela es la “Plaza Nueva o de los Fueros” on hi ha una glorieta en el mig de la Plaça. Desprès de la compra dels seus famosos espàrrecs, retornem l’autocar per continuar viatge fins el Castell de Bonavia on fem el dinar de comiat.


Seguidament continuem el viatge fins l’arribada a Castellar cap a les vuit del vespre, amb el record de haver fet un circuit molt complet per terres de Navarra, completant per una exquisida gastronomia, acompanyat tot per un magnífic bon temps.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada