dimecres, de desembre 14, 2011

Cap Nord 2010


Creuer Noruega, Fiords i Cap NordDel 23 de maig al 4 de juny del 2010Introducció:L’excursió l’estranger d’ enguany va ser al Cap Nord, al principi varem tenir un certs problemes ja que feia una setmana que l’Aeroport de Amsterdam estava tancat degut el volcà islandès que tirava cendra l’espai i dificultava la navegació Aérea, nosaltres teníem que agafar el vaixell, el dilluns el matí sens falta, i el programa estava que el mateix dilluns a les set del matí agafar l’avio per el migdia poder embarcar al vaixell, les previsions per Internet deien que fins el dilluns al migdia no quedaria obert l’Aeroport, axó feia que si els avions no volaven perdíem el vaixell i l’excursió, un altre grup de Barcelona que feien el mateix creuer varen decidir anar amb autocar per assegurar-se l’arribada a Amsterdam el dilluns al matí.
Parlant del problema, la Nuria va trobar la solució canviant el bitllets de l ‘avió per un dia abans, i tenint un autocar avisat per si falles l’avió, aleshores l’autocar ans porteria per carretera fins Amsterdam, sortosament no va fer falta i el diumenge al matí va sortir de Barcelona l’avió cap a Amsterdam i el viatge es va allargar un dia passant tot el diumenge a la ciutat de Amsterdam.
Diumenge 23 de maig AmsterdamRecollida a Castellar a les tres del matí del diumenge per anar al Aeroport de Barcelona, allà ans esperava en Marco, un xicot molt amable que ans va acompanyar durant el trajecte a Amsterdam, l’avió sortia puntualment a les 6.45 i l’arribada a Amsterdam a les 9.15, allà una guia local, ja ans va portar amb un autocar al hotel on varem deixar les maletes a continuació amb el mateix autocar varem fer la visita a la ciutat d’Amsterdam.
Amsterdam es la ciutat principal dels Països Baixos, té 750.000 habitants, la seva característica principal es que està tota ella a quatre metres per sota del nivell del mar, tot el terreny l’han guanyat al mar a base de dics. S’han diu la “Venecia del Nord “per la gran quantitat de canals circulars d’aigua dolça que té, aquets canals tenen tres metres de fondària i formen unes 90 illes que es comuniquen per uns 280 ponts, aquets canals, assenyalen les diverses etapes del seu creixement i determinen el pla radial actual, estant tots al voltant del port i de la Plaça Dam.
Al ser tota la ciutat molt plana el mitja de transport interior de les persones es la bicicleta, en circulen unes 600.000 que tenen uns carrils especials per elles, i també hi ha una xarxa de tramvies, en canvi el transit d’automòbils per mig de la ciutat està limitat a unes zones.
Tot el seu subsòl es de sorra, per això els fonaments dels edificis tenen que ser molt fondos, es diu que la mateixa alçada de l’edifici té tenir de fondària els fonaments. Amb l’autocar visitem antics edificis situats en el moll d’Amsterdam, aquets edificis quan antigament era una potencia mundial del comerç totes les grans marques tenien el seu magatzem propi per subministrar les mercaderies a tot Europa. Fem una petita parada en un dels antics edificis on tenien un comerç de esmaragdes i pedres precioses. L’autocar ans deixa als voltants de la plaça Dam, ja que la circulació de l’autocar pel mig de la ciutat no està permesa, allà visitem un lloc anomenat Beguinario, on els cavallers a la Edat Mitja quan anàvem a la guerra deixàvem les seves esposes guardades, aquestes no podien sortir l’exterior, allà es quedàvem fins la tornada del marit, actualment tenen la residencia un grup de monges catòliques que mantenen el lloc aïllat del mon exterior, també visitem el mercat de les flors, on hi havia tota classe de plantes i llavors, dinem en un petit bar-restaurant del mig de la ciutat, desprès fem un bonic passeig pel Canal, on ans van explicant els monuments que anem passant. En els canals hi han moltes embarcacions, degut principalment perquè fa un dia de sol esplèndid i també perquè al ser diumenge la gent que disposa de una petita embarcació es la seva manera de passar el dia de festa.
La tornada l’ hotel Blue Square Hotel, la fem amb tramvia, després de repartir les habitacions a descansar cosa que tothom ho agraeix ,molts de nosaltres no havien dormit gens. En el mateix hotel sopem, dormim i esmorzem, circumstancia que en aquells moments s’agraí molt, ja que no et tenies de moure del lloc, fins l’anada al port per embarcar en el vaixell.
Dilluns 24 de maig Sortida d’AmsterdamA les deu del matí l’autocar ans passa a recollí per l’hotel per portar-nos cap el port d’Amsterdam per embarcar en el vaixell, abans però esperem l’arribada d’en Andrés que serà el que ans acompanyarà durant tot el viatge. Ans donant unes etiquetes que tenim que col·locar a les maletes i quan l’autocar ans deixa en el moll de recepció automàticament les maletes les col·loquen en uns contenidors i s’alés enduen , ans diuen que ja les trobarem en el camarot, desprès tenim que esperar fins que ans toqui per embarcar tenim el nombre 19 i tot just estan fem el 8, aprofitem l’estona per donar una volta per el port veient la quantitat de gent que està a l’espera igual que nosaltres, pugem al primer pis on podem veure la grandària del vaixell que ans portarà a fer el creuer, als voltants de la una del migdia embarquem, els camarots de tot el grup està en el nivell 6 i quan entrem ja tenim les maletes dins l’ habitació, desprès de mirar –ho tot, tot seguit ja anem el restaurant Andromeda que està al nivell 9 a dinar a base de self-service, el acabar per servei de megafonia ans avisem que a les cinc tindrà lloc un simulacre de emergència general, tots tenim que tenir posat l’armilla salvavides i anar als punts de reunió on ans fan una demostració en diferents idiomes de lo que es te de fer en cas d’emergència. A les cinc en punt té la sortida el vaixell del port d’Amsterdam, anem tots fins la coberta en el nivell 12, per veure la sortida d’Amsterdam, està molt núvol i far un fred intens, però es tot un espectacle veient totes les dependencies del port que es un dels més importants d’Europa, fins la arribada a la resclosa on el vaixell te de salvar la alçada dels quatre metres per posar-se al nivell del mar obert, quan tornem en el camarot ja tenim el nombre de la taula que ans toca en el menjador gran i també la fulla de tots els actes que tenen preparats per demà dins el vaixell. A les nou en punt s’obra el restaurant principal en Taurus en el nivell 2, tenim reservades tres taules pel grup de Castellar, ans col·loquem al nostre gust, allà ans serveixen uns cambrers molt simpàtics podem escollir de una carta molt extensa 3 plats que mes te agradin. Dimarts 25 de maig NavegacióTot el dimarts passem navegant pel Mar del Nord, des de Amsterdam fins a Hellesylt, on te prevista l’arribada a les vuit del matí del dimecres.
El vaixell té de nom Costa Luminosa, el seu any de construcció va ser el 2009, solsament feia un any que s’havia botat, es una moderna embarcació amb capacitat per 2400 passatgers, i està equipat a tot luxe. S’han diu Luminosa perquè la llum no s’escatima a cap lloc del vaixell. El seu tonatge es 92.600 tones, per fer-se una idea el famós “Titanic” han tenia 46.000 tones exactament la meitat de gran, la seva llargada es 294 metres (com tres camps de futbol) i la seva amplada màxima 32.25 metres; té 12 nivells, comunicats per 15 ascensors. Disposa de 4 restaurants, 11 bars, 2 piscines, 4 jacussis, sauna, teatre de tres pisos, hi ha diferents salons, casino, discoteca, tendes, un gimnàs completament equipat, sala de jocs, biblioteca, centre d’informàtica, capella, centre mèdic,etc etc, fins i tot a la coberta hi ha pista d’atletisme i de tenis.
Tot el dia de navegació es passa en el vaixell anant descobrir totes les ofertes de que disposa el vaixell, i preparar-se per la tarda que a les vuit en el teatre hi ha el Còctel de Benvinguda, on el capità Michele De Gregorio presenta a tots els caps de la tripulació i està disposat a fer-se la foto amb els passatgers. Seguidament ja fan el Sopar de Gala, aprofitant que tothom ja va vestit per l’ocasió.
Desprès hi ha moltes opcions, ni han que van al Teatre, que cada dia fan un espectacle diferent, altres al Bingo, d’altres a escultar musica, jugar, parlar o simplement retirar-se a descansar.
Dimecres, 26 de maig Hellesylt/GeirangerL’arribada a Hellesylt està prevista cap a les 7,30 del matí, però abans a les 4,30 a prop de Breisundet, puja en el vaixell, un expert pilot per iniciar la navegació interna pels fiords.
La teoria sobre la formació dels fiords es interessant: fa 3 milions d’anys Noruega estava coberta de gel, la capa de gel tocant al mar era més fina que la de la part interior. A mida que el clima es va anant fent més temperat, el gel es va anar fonent, formant uns rius grans de aigües tempestuoses cap el mar, aquesta aigua va anar erosiona’n les muntanyes formant unes valls molt fondes, que es van veure envaïdes per l’aigua del mar formant aquestes entrades del mar dins les muntanyes que son els fiords, aquet fenomen de la naturalesa només es pot veure a tot el mon, en aquesta part de Noruega.
Iniciem l’excursió per terra des de el petit poble de Hellesylt, la primera parada es en el llac Hornidal, considerat el més profund d’Europa amb els seus 514 metres de fondària, d’aquí seguim cap Nordfjord, gaudint d’un paisatge de llacs i cascades, fins arriba a Stryn, petit poble turístic, conegut per què pels seus voltants es pesca molt salmó, allà dinem i seguidament continuem viatge per carretera fins arribar a Nason Parksenter, el que hi ha un petit museu amb la seva tenda de records, a continuació pugem la muntanya Dalsnibba fins a una alçada de 1500 metres, allà el paisatge es completament blanc de la neu del passat hivern, baixem fins el mirador de l’àguila des de on ja veien al fons la ciutat de Geiranger amb el vaixell anclat al final del fiord, desprès de fer unes fotografies des de aquella alçada, i retornem cap al vaixell.
La sortida del vaixell de Geiranger es a les sis en punt de la tarda, travessant tot el fiord, un dels mes grans de Noruega, la navegació es espectacular per les nombroses cascades que baixen de les escarpades muntanyes, veiem les famoses cascades de les 7 germanes, son cent kilòmetres de navegació entre mig de muntanyes de unes vistes magnífiques, quan es torna arribar a Breisundet, ja es de nit, on desembarca el expert pilot en fiords, per continuar el vaixell, per alta mar el seu rumb cap el nord.
Dijous, 27 de maig Navegació turísticaDurant tot el dia naveguem cap el nord, a lo llarg de la costa noruega, a primera hora de la tarda passem el Círcol Polar Àrtic, des de llavors podem gaudir del “sol de mitjanit” de fet gracies a la latitud geogràfica i a la inclinació del sol, fa que aquet no surti ni es pongui, es un espectacle únic.
Es pot pensar que el dia de navegació et passes tot el dia avorrit, sen se saber que fer però la veritat es que el vaixell disposa d’ un equip d’animació que fan entretenir al personal en tot tipus de jocs i balls, cada qual pot escollir entre donar-se un bany passejar per el vaixell, fer qualsevol tipus d’exercici, o simplement tenir una conversa mentre vas veient com el vaixell va seguint el seu rumb, que en tot moment es pot veure a traves del canal de la televisió adequat, apart dels espectacles habituals programats pel dia, els que els hi agrada el joc tenen un petit casino on es pot jugar a les maquinetes o be al bacarà o a la ruleta, també hi ha un cinema amb pel·lícules tridimensionals, on et posem unes ulleres especials i sembla que les imatges surtin de la pantalla, hi ha entreteniments per tots els gustos.
Divendres, 28 de maig Honningsvag Cap NordLa arribada prevista a Honningsvag es a les 12 del migdia, abans però el divisà la seva badia puja el pilot que ans guiarà pel fiord fins arribà al port de la ciutat.
La ciutat de Honningsvag fou destruïda completament durant la segona guerra mundial, i reconstruïda conservant la característiques de les ciutats del Nord, cases petites i de diferents colors, la seva economia es basa en el turisme i la industria, al tenir el Cap Nord molt a prop, es un punt de molta importància pel turisme, tots els creuers tenen parada al seu port, ja que es el que està més amunt d’Europa.
El vaixell surt a les 8 de la tarda, a les 7,30 tothom té de estar a bord, l’excursió dura tres hores i mitja, per lo que en Andrés es convoca per agafar l’autocar a la una del migdia ja dinats, el menjador s’obre a les dotze.
A la una en punt agafem l’autocar que ans porta per una carretera fins un promontori àrid, escombrat per un vent gèlid que està situat en el punt més al Nord de la terra, durant tot el trajecte de 34 kilòmetres el paisatge que veiem es el típic del pol nord, cap arbre nomes unes petites plantes rostides pel fred i uns quans rens pasturant la poca herba que hi ha, el terreny es completament àrid.
Parada en el Nort Cap, on hi ha un Centre de visitants, amb la seva tenda de records, cafeteria, serveis, capella i cinema. El Cap Nord està situat a una latitud de 710 i una altitud de 307 metres sobre el nivell del mar. En el seu exterior es troba el globus, considerat el símbol del Cap Nord. Disposem d’un dia de sol esplèndid, però de un vent gelat que s’és posa dins el cos, val la pena anar ben abrigat, després de les fotografies de rigor tornem cap el Centre, allà estem resguardats del vent, per esperà l’hora de la tornada.
A la tornada parem en un petit lloc on hi ha una mostra de com vivien els lapons noruecs per aquells indrets, hi ha una tenda de campanya amb foc a terra, diferents estris escampats pel voltant, i també la tenda per comprar qualsevol record fet a mà pels natius.
Dissabte 29 maig TromsoLa arribada del vaixell a l’illa de Tromso es a les 8 del matí, desprès de navegar durant una hora amb l’ajuda del expert pilot per el fiord de Grotsunder.
La concentració per la sortida del vaixell es a les nou del matí, en el saló del nivell 2, allà una vegada tots reunits sortim del vaixell cap l’autocar que ja ans està esperant junt amb una guia local de parla espanyola ans porta per la ciutat de Tromso.
Tromso es coneguda com la Porta de l’Artic, ja que es el punt de sortida de totes les expedicions polars, la primera parada es a la plaça de Amundsem, on hi ha una estàtua del famós descobridor del Polo Nord , Roald Amundsen, visitem l’ esglesia catòlica de fusta que hi ha al costat mateix de la plaça, per continuar passejant per carrer principal de la ciutat, que es per a vianants i ple de botigues pels dos costats, on tenen també una exposició de cotxes antics, passem per un edifici de vidre modern que es la biblioteca , continuem fins arribar a una plaça molt gran, que te a prop la Universitat dedicada als estudis sobre les aurores boreals, que estan formades per la pols solar atret pel magnetisme de la terra, també hi ha el Centre Mundial de Telemedicina, on fan la consulta a distancia sense necessitat de tenir el pacient davant. Allà ans recull l’autocar per portar-nos fins Fjellheisen, on hi ha el telecabina que puja la muntanya de Storstein de 420 metres de desnivell, dalt la muntanya, que encara està plena de neu del passat hivern, tenim una vista extraordinària de tota l’illa de Tromso amb el seu pont que uneix las deus parts de la illa, i el vaixell situat al fons del fiord.
La tornada cap el vaixell es cap a la una del migdia, al arribar quasi tothom ja va directament a dinar al nivell 9 i a descansar al camerot. A les cinc de la tarda el vaixell es posa en marxa per recorre el fiord Grotsunder, al cap d’una hora passem pel punt mes estret del fiord que es de mitja milla marina, per continuar fins a l’illa de Haja, on desembarca el pilot per continuà el vaixell el seu rumb cap Grandval.
Diumenge 30 de maig Grandval-Illes LofotenL’arribada a Grandval es a les 8 del matí i la sortida prevista del vaixell per fer l’excursió del dia es com sempre a les nou, en el lloc de costum en el nivell 2.
A la sortida del vaixell ja tenim l’autocar a la disposició del grup, el guia d’ aquesta excursió es un senyor de nom Max, molt simpàtic que fa de professor en una escola local, però que el seu vocabulari espanyol es una mica limitat, i encara que i posa molta voluntat sovint se’l té d’ajudar per trobar la paraula adequada, segons explica el seu castellà el va aprendre de petit,ja que els seus pares tenien un apartament a Lanzarote, on hi anàvem cada any, actualment no té gaire oportunitat de practicar-lo per axó s’encallava una mica.
Grandval es el port més important de les Illes Lofoten. Un arxipèlag format per quatre illes majors, i una sèrie de petits illots amb unes aigües on es concentren en les èpoques estacionals molta pesca. En aquet indret per una banda la pluja es freqüent degut a que les muntanyes que l’envolten formen una barrera als núvols i provoquen freqüents precipitacions, i per altre la seva temperatura es molt mes moderada en comparació a la del mar. Axó fa que el peix quan baixa del nord sigui un lloc ideal per desovar i allà es concentra una gran quantitat de peix, son les més riques del mon en lluç i bacallà, antigament vivien de la pesca unes 30.000 persones i paraven uns 600 vaixells pescadors, tenien una estreta relació comercial amb Itàlia on s’enviaven el 95% de peix una vegada sec i salat, actualment i paradoxalment es l’hivern quan hi ha més activitat ja que es quan es concentra el peix aleshores els pescadors ocupen les típiques barraques deshabitades durant tot l’any i posen a secar el peix sobre uns cavallets amb ganxos durant 6 setmanes fins que està llest per la seva exportació.
Totes les illes principals estan comunicades per ponts i també per túnels subaquàtics en elles hi ha també una vida molt rica en el fons del mar, tenen l’escull de coral mes gran de Noruega, i al tenir tant de peix també tenen una gran concentració d’aus marines.
Iniciem l’excursió del dia en l’illa de Flakstad, on hi ha una típica església de fusta vermella que data del segla XVIII la qual visitem, continuem cap Sund on tenen un museu dedicat a la pesca ,gracies a l’antic ferrer Hans Gjerstsern, que anava conservant tots els estris de la pesca, especialment va ideà el carmorà un ocell que es va fer famós a tot Noruega com a símbol dels seus pescadors. Seguim cap a Nusfjord on hi ha un petit poble de pescadors que conserva tot el seu encant primitiu i d’allà tornada cap el vaixell.
Dilluns 31 de maig TrondheimArribada del vaixell a la ciutat de Trondheim a les onze i la seva sortida està prevista a les set de la tarda, l’Andres ans convoca en el lloc de sempre per sortir del vaixell a la una del migdia ja dinats per fer la excursió amb la tornada a les quatre de la tarda.
Trondheim té 170.000 habita’ns es la tercera ciutat més poblada de Noruega, de la seva historia destaca la gran transformació que ha tingut aquesta ciutat en el transcurs del temps, des de 997 l’any que la va fundar el rei Olaf I fins a l’edat mitja, la ciutat, el tenir totes les cases de fusta ,va patir nombrosos incendis que la destruïen per complet, cada vegada al tornar a edificar la feien amb els carrers més amples per evitar la propagació dels incendis, en deien la ciutat de fusta, fins que en 1620 van prohibí el us de la fusta i les cases solament de dues plantes, a dalt vivenda i a baix negoci .
Destaca de Trondheim la Catedral de Nidardos una de les més maques no solament de Noruega sinó de tot el mon, es gòtica del segle XII, destaca les figures de la seva façana principal i els vitralls del seu interior i també tots els jardins i el cementiri que envolta la Catedral. Desprès de la visita a la Catedral ans desplacem cap el Museu Folk , on una part està l’aire lliure situat al voltant de les runes del Castell del Rei Sverre, que estava situat en un punt estratègic ja que veia si podia ser atacat per qualsevol costat, allà ans mostren les edificacions dels antics víkings on tenien els seus habitacles, les despenses semblants els orris gallecs, i els corrals pels animals, també visitem l’interior de una vivenda per fent-se càrrec de la seva manera de viure i principalment de dormir ja que el seu llits eren petits i es que per les seves creences dormien asseguts, també visitem una reproducció d’una molt antiga i petita església tota de fusta, on celebraven les fetes i els casaments.
Trondheim te la seu de la Universitat de la Ciència i la Tecnologia de Noruega, una de les institucions educatives més grans del país. Es una ciutat amb una gran penetració de les noves tecnologies a nivell mundial, particularment va ser una de les primeres en el mon a tenir l’accés a Internet, d’ ella surten una gran quantitat d’enginyers informàtics que fan que en Trondheim si hagin instal·lat varies empreses informàtiques de primer ordre com Google,Yahoo, Opera i Sum Systems.
Al arribar al vaixell, uns quans s’han van al nivell 9 a berenar, altres a jugar al dominó per esperar l’hora de sopar , altres a passejar pel vaixell, uns altres a preparar-se ja que el vespre hi ha el Gran Carnaval amb desfiles de disfresses inclòs, tothom a fer el que més li convingui.
Desprès de sopar quasi tothom va a veure el espectacle del dia en el Teatre del vaixell, una vegada acabat, tots disposats a riure ja que una part del nostre grup participa en el Gran Carnaval.
Dimarts 1 de juny AndalsnesSobre les cinc del matí el vaixell entra el fiord de Romsdal, recorrem unes 38 milles abans no arribem a la badia de Andalnes que es a les set i mitja del matí.
L’Andrés ans convoca ja havent esmorzat per les 8,30 del matí en el lloc de sempre, tot seguit sortim del vaixell i ja tenim l’autocar amb el nom de Castellar que ans portarà a fer l’excursió del dia, aquesta vegada tenim un guia alemany de nom Rodolfo que també te alguna dificultat amb l’ idioma espanyol, la seva durada prevista es de 6 hores. La població es un 98% protestant, en el lloc del aparcament hi ha estacionat un vagó de tren i allà es la capella dels catòlics.
Andalness es una petita ciutat situada en el municipi de Rauna molt a prop de Romsdalsfjord, es l’únic lloc de aquets indrets on hi ha una badia per poder desembarcar del vaixell directament.
El riu Rauna travesa la vall de Romsdal, es un riu sal moner per excel·lència, atreu a pescadors de tot el mon. La primera parada la tenim en el pont Kylling des de on podem admirar unes cascades del riu amb uns miradors enganxats a la roca que formen una gorja molt fonda on es pot veure l’aigua baixà molt apressa un desnivell de 55 metres. Seguidament l’autocar s’endinsa cap l’interior passant per Alesund molt verd i molta aigua, la gran vall de Studal, on fabriquen mobles de fusta d’alta qualitat, para anar pujant fins Shogerdalen, amb un paisatge cada vegada més blanc de la neu acumulada, hi ha llocs al costat de la carretera que la neu té l’alçada de l’autocar , es veuen llocs en que l’aigua del riu encara està glaçada i tenim uns paisatges fabulosos, acompanyat tot per un temps de sol extraordinari , l’arribar dalt la cima de la muntanya hi ha un mirador per veure uns dels espadats mes alts d’Europa ja que hi ha una paret muntanyosa de 915 metres, també allà dalt ens fem una fotografia del grup.
Baixem per una carretera al costat mateix del penya-segat salvant moltes corbes de 180o i veient en tot moment els diferents salts d’aigua que forma aquell espadat vertical tant alt, quan arribem baix ans desviem una mica per veure Trollwall des de una altre banda. S’ha fet una excursió dedicada a la natura amb vistes espectaculars de les muntanyes ,rius i cascades noruegues.
Dimecres 2 de juny BergenPer arribar a Bergen s’ha tingut que entrar per una sèrie de fiords per axó abans s’ha embarcat el pilot de bon matí, també s’ha passat per sota del pont Brysteneset d’una alçada de 60 metres fins atracar el port de Bergen.
L’Andrés ans convoca a les 8,30 en el lloc de costum per fer l’excursió del dia, tenim com sempre el nostre autocar amb el nom de Castellar per comença l’estada a la ciutat de Bergen.
Bergen té 235.000 habita’ns es la segona ciutat més important de Noruega, desprès de la seva capital Oslo, la seva situació es particular ja que esta protegida per una banda per 7 muntanyes que l’envolta’n i per altre costat tenen el mar, amb uns petits illots que fa del lloc una mica inexpugnable, per axó durant el segle XI el rei Olav la va convertir en la seva residencia real i la va fer la capital de Noruega fins el segle XIII, més tard el tenir un port de pesca de primer ordre la potent lliga Hanseatica s’ha va instal·lar i els alemanys van transformar tot un barri , el de Bryggen, com si fos un gueto per ells sols, de manera que inclòs van posar una barrera a tot el barri i tenien les seves pròpies lleis diferents de les locals, era un clan amb una independència absoluta, axó va durar quatre segles, més endavant els danesos van agafar la davantera de la lliga i es va acabar aquesta hegemonia, encara queden quatre cases reconstruïdes que recorden el gran prestigi germànic en aquelles terres.
La primera visita es pujar en una de les 7 muntanyes que l’envolten per veure un museu l’aire lliure de com vivien fa cent anys els seus habitants , ans ensenyen una casa per dins amb les seves dependencies i el menjadors amb una taula parada amb els diferents plats, coberts, copes i demés, una mostra dels menjars d’aquell temps on predomina molt el peix i marisc, també diferents edificacions d’un forner amb la seva botiga que mostra del pa que es feia, i inclòs una estafeta de correus d’aquell temps, desprès anem a veure el Temple de Fantoft una església construïda integrament de fusta del segle XII, en el seu origen estava dedicada al culte pagar no al cristià, l’església original va resistir 1000 anys fins que en el 1992 que hi va haver un gran incendi que la va destruí completament, la que hi ha actualment es una copia exacta del original. Seguidament baixem fins al mig de la ciutat i anem a un petit mercat ple de tendes de venda de peix i marisc,flors, fruita, verdures i records de totes classes, allà troben un català despatxa’n en una tenda, la majoria estem contents de trobar per aquelles terres una persona de la nostre parla i allà ans concentrem a comprar el famós salmó salvatge noruec, desprès de un temps prudencial, tornen passejant per el carrer principal de Bergen cap l’autocar que ans porta directament cap el vaixell, donant per acabada l’excursió.
Per la tarda uns quans del grup varem anar a veure el cine amb 4 dimensions, on al entrar et donen unes ulleres t’assentes amb unes butaques molt còmodes, i veus uns curtmetratges on les figures i els animals sembla que surtin de la pantalla, en una d’ells entres a una mina d’or i la vagoneta es desfrena sembla que siguis un Indiana Jones baixant a tot drap per la mina, i es que també es mou la butaca i et bufa el vent per les orelles, tothom cridant, va ser tot un espectacle.
Avui tenim el sopar de gala d’ acomiadament, ben mudats entrem el menjador, i l’hora de les postres tothom de peu cantant el cant dels adéus i amb cava brindant amb els cambrers i companys de taula celebrant com anat tot el viatge i desitjant-nos una bona sort.
Desprès del sopar de comiat, quasi tots va anar al teatre del vaixell a veure el espectacle “I have a dream” (Tinc un somni), on van anar presentant un a un, a tots als animadors de les diferents especialitats que té el vaixell, i fent tots ells cantant i ballant un espectacle de comiat per tots els nombrosos assistents al teatre, i per acabar anada al nivell 9 on hi ha muntada al voltant de la piscina unes figures de gel acompanyades per unes safates amb figures molt ben fetes en que els components son fruites de tota mena i de tots colors, dignes de veure i fotografià, tot axó acompanyat per uns cambres que portaven unes plates plenes de dolces que oferien als presents.
Dijous 3 de juny Navegació de Bergen a AmsterdamDurant el matí naveguem per el mar del Nord deixant tota la zona on hi ha les plataformes petroleres per entrar al mar Bàltic amb direcció cap a Amsterdam.
Últim dia a bord en el vaixell, dia de relax complet, gaudir de totes les prestacions que subministra el vaixell als passatgers, encara que ans citen a una reunió important a les 12,30 en el teatre, on en Francisco ,l’assistent de parla espanyola ans informa del procediment que hi ha per el desembarcament a Amsterdam.
Trobarem en cada cabina unes etiquetes de color que tenim que posà a les maletes i deixar-les abans de la una de la nit a la porta del camarot, les maletes ja les tornarem a trobar fora del vaixell, també uns qüestionaris que es tenen d’omplir , on volen saber el teu parer dels serveis del vaixell i de l’atenció que s’ha rebut. En Francisco explica que per personal es molt important ja que les bones notes serveixen per promocionar el personal dins el vaixell, tots els participants en la enquesta entrant en un sorteig per guanyar cinc creuers gratis de Costa per la propera temporada.
Per la tarda ja estem distrets entre arreglar les maletes omplir qüestionaris i demés que ans passa l’estona volant, després de sopar encara alguns vam anar al teatre a riure amb l’actuació d’un extraordinari ventríloc que feia tota classe de veus.
Divendres 4 de juny Amsterdam-CastellarArribada del vaixell a Amsterdam a les 9 del matí, a les 10 ans va convocar l’Andrés el lloc de costum. fins no van avisar el nostre color va passar una bona estona, al sortir del vaixell una representació del personal ans va acomiadar, tot seguit anem a un dipòsit ple de maletes on estan posades per colors, cadascú busca les seves fins que tothom va tenir el seu equipatge no vam sortir del dipòsit, un autocar ja ans esperava per portar-nos cap l’Aeroport de Schipol, allà van tenir d’esperar ja que no tenien obert el vol , i no es podien deixar les maletes, una vegada facturat l’equipatge esperar la sortida del vol que era a les tres de la tarda, l’arribada a Barcelona a les cinc de la tarda, allà ja ans esperava en Marco i junt amb l’Andrés no ans van deixar fins que no varem estar tots dalt l’autocar que ans portava a Castellar,on van arribar cap a les vuit del vespre.





















Ha estat un viatge digne de recordar, hem vist uns paisatjes magnífics, aigua per tot arreu, un temps fabulós que ans acompanyat durant tot el viatge, i lo més important que ha estat un grup de persones que ha mantingut una convivencia i alegria extraordinaries.

1 comentari:

  1. Hola!

    Perdona que t’ho escrigui aquí, però no he trobat cap email al teu blog.

    Cerquem la col•laboració de bloguers, escriptors i viatgers de tota mena que vulguin participar amb una o més experiències de viatge per fer-ne un llibre en català.

    Trobaràs les bases de participació al nostre web:

    http://www.novacasaeditorial.com/ca/aquest-estiu-a-mes-de-passar-tho-be-escriu/

    I si tens facebook t'agraeixo que comparteixis el post per si a algú li pot interessar: https://www.facebook.com/NovaCasaEditorial/posts/844263438957754

    Gràcies.

    Si tens dubtes estem a la teva disposició a l’email novacasaeditorial@gmail.com

    Una abraçada, salut i bons viatges!

    ResponElimina