dimarts, d’octubre 25, 2011

Madrid-Ruta dels Palaus 2008
















Circuit per Madrid





Ruta dels Palaus octubre 2008




El Casal, pel mes d’octubre va organitzar una interessant sortida, amb dos al·licients principals, visita al Palaus Reials que hi han a Madrid i el desplaçament amb l’ AVE inaugurat feia poc temps.
El 23 d’octubre sortida de Castellar a les 7,30 del matí amb direcció a Barcelona, anada l’estació de Sants, per agafar el AVE en classe turística que ens porta a Madrid. Arribada a la capital on ens espera el nostre autocar per portar-nos al restaurant Puerta de Toledo a dinar, allà coincidim amb l’altre grup català que ja han fet el Circuit al reves de nosaltres, anada amb l’autocar a Madrid i tornada cap a Barcelona amb l’ AVE.
Desprès de dinar ja comencem el circuit per Madrid, anem a visitar el monument construït en commemoració a la tragèdia del 11 M, està situat davant de l’estació d’Atocha, lloc on van haver els atacs terroristes, el monument es una estructura circular de cristall de 11 metres d’alçada, el seu interior si arriba per la estació d’Atocha que aprofitem també per visitar-la.







Després ja ens dirigim cap el “Parque del Retiro” que es un gran espai verd situat en el cor de la ciutat, té 118 hectàrees de jardins i boscos passegem pel seus voltants veient la Rosaleda, l’estany amb el monument a Alfons XII, el Palau de vidre, les fonts de la carxofa i d’Angel caigut, per acabar a la Porta d’Espanya.
Fem un recorregut amb l’autocar per tot el Passeig de la Castellana, on hi ha les seus de tots els bancs, axis com els principals museus, els edificis dels nous ministeris, la Torre Picasso i el camp de futbol del Santiago Bernabeu fem una petita parada a les Torres inclinades Kio. A continuació ja anem cap a Toledo on hi tenim l’Hotel Beatriz, lloc de la nostre estada.
Al dia següent anada cap a les afores de Madrid, en la zona del Monte del Pardo, on si troba el Palau del Pardo la seva construcció data del segle XV, es propietat dels reis d’Espanya, s’utilitza com a residencia oficial pels Caps d’Estat estrangers amb les seves visites oficials a Espanya.
Durant la època franquista va ser la residencia del general Franco i era el centre de tota l’ activitat política d’aquell temps, dins del seu terreny també s’hi troba el Palau de la Sarsuela, residencia oficial dels Reis i del Princep d’Espanya.
Per la tarda ens desplacem fins al centre de Madrid per anar a la Plaça de la Armeria on hi ha per un costat el Palau Reial i per el altre La Catedral de la Almudena.
Visitem el imponent edifici del Palau Reial, residencia oficial del Rei en afers oficials, encara que no hi viu.
El seu origen es remunta al segle IX, que era una construcció defensiva del regne musulmà de Toledo, més tard va patir un feroç incendi i fins el 1740 quan Felip V net de Lluis XIV el Rei Sol francès, va manar reconstruir-lo seguint les pautes de les edificacions dels palaus francesos, però sense utilitzar res de fusta, mes tard Carles III hi va fixar la seva residencia.
La decoració interior a anat canviant amb el pas del temps i dels diferents inquilins, del regnat de Carles III hi ha “El Salón del Trono”, la “Camara del Rey” i la “Sala de Porcelana”, del regnat de Carles IV el “Salón de los Espejos” i del Rei Alfons XII el “Comedor de Gala”.
Després de fer una extensa visita interior sortim del Palau per entrar a la Catedral de la Almudena situada en front del Palau, es tracta de un temple de 102 metres de llargada amb 73 d’alçada amb una barreja d’estils.



La seva historia ja data dels temps de Carles I i Felip II que volien que Madrid la capital d’Espanya disposes de una Catedral, però per distintes causes no va ser fins el 1883 quan el Rei Alfons XII va col·locar la primera pedra del futur temple, les obres degut a la guerra civil es van aparcar, enrederint el seu acabament i fins el 1993, el Papa Joan Pau II, no la va consagrà com a Catedral, que està dedicada a La Almudena patrona dels madrilenys.
Aprofitant d’estar l’entrada del carrer major, passegem per tot el carrer major fins a la Plaça de la Vila, per acabar a la magnifica Plaça Major porticada amb l’estàtua eqüestre de Felip III en el mig.
El endemà continuem el viatge anant a la localitat madrilenya d’Aranjuez a visitar el Palau Reial i els seus jardins.
El paratge d’Aranjuez de gran bellesa natural i d’abundant caça, ja hi havia instal·lacions reials en l’època dels Reis Catòlics, però no va ser fins el segle XVI quan Felip II va ordenà la construcció de un palau, que per diverses causes mai es va fer servir com a residencia, malgrat tot fou el rei Felip IV el que va consolidà Aranjuez com a residencia creant tota la magnificència dels seus jardins, més tard la família reial espanyola envoltada de tota la cort i passava allà la temporada de primavera.



Visita al interior del palau veient les seves dependencies, destacant el “El Salon de los Espejos”, el “Gavinete de porcelana” els retrats i estàtues dels reis i en la planta baixa el Museu de la Vida, on hi ha articles personals dels residents, que et donen una idea del seu estil vida dins del palau.
Cal destacar “la Casa del Labrador” que està separada del palau és un dels conjunts més brillants del neoclàssics en Europa.
La visita als mundialment famosos Jardins d’Aranjuez gracies a la composició musical del mestre Joaquim Rodrigo, la varem fer durant una hora i mitja en un còmoda carrilet, seguint un itinerari marcat passant per una gran quantitat de boscos i parcs enjardinats amb nombroses fonts i escultures.
Tornen a dinar l’hotel i per la tarda visita a la ciutat de Toledo, que està situada al marge del riu Tajo, en un turó de 100 metres d’alçada on el riu fa un meandre molt pronunciat.
La ciutat té 82.500 habitants, rep el nom de ciutat imperial perquè Carles I hi tenia la seva cort i també el nom de la ciutat de les tres cultures ja que durant segles ha estat poblada per la cultura cristiana, la jueva i la musulmana. L’autocar ens va deixar en l’aparcament situat a la part baixa, i per pujar fins dalt el centre de la ciutat es va fer en còmodes escales mecàniques.
Visita l’església de Santo Tomé on si troba el famós quadre del “Entierro del Conde Orgaz” del Greco, que era fill de Toledo, el guia ens explica las característiques del quadre, seguidament anem a la Catedral de Santa Maria, on destaca en el seu interior les diverses capelles i el alta major amb el seu retaule de gòtic florit encomanat per el cardenal Cisneros, també la famosa Custodia de Enric de Arce del 1520.
Passegem pel centre de la ciutat visitant el barri jueu ple de nombroses tendes on venen objectes principalment ganivets i espases adornats amb or, veiem l’exterior de famós Alcàsser de Toledo, on va tenir lloc el setge durant la guerra civil espanyola, desprès de un temps lliure tornada l’hotel.
L’hotel Beatriz de 4 estrelles està situat a les afores de Toledo en la carretera d’ Avila km 2,700, en una zona residencial tranqui-la, té 7.000 m2 de jardins amb piscina exterior i una vista panoràmica de tota la ciutat, l’estada va ser molt bona, es té de dir que tots els sopars i la majoria dels dinars es van fer en l’hotel, la qualitat i el servei van ser molt bons, no varem tenir cap queixa per part de ningú del grup.




Al dia següent sortida de l’hotel i anada cap el Monestir del Escorial situat en la Sierra del Guadarrama a 46 kilòmetres al nord de Madrid, l’ordre cronològic de la seva construcció es el següent:
1557,- Important victòria sobre els francesos en la batalla San Quintin
1558,-El emperador Carlos I mort a Yuste, vol un lloc de repòs fora de Toledo.
1560,- Felip II tria el lloc de Sant Llorenç de l’Escorial, on hi ha un monestir i punt amb abundant caça separat de Madrid
1561,-Trasllat de la cort de Toledo a Madrid.
1562,-Compra dels terrenys veïns del monestir.
1563,- Formació del grup d’arquitectes manats per Juan Batista de Toledo, per estudià el projecta, més tard si afegies Juan Herrera.
1567,- Mort Juan Batista i es fa càrrec del projecta Juan Herrera.
1584,- Es donen per acabades les obres, la Real Basílica es va acabar dos anys més tard.



El Escorial es un complex de palau, basílica i monestir. Va ser residencia de la Família Reial, la basílica el lloc de enterrament dels reis i monestir residencia actual de frares de la Ordre de Sant Agustí.
Considerada l’octava meravella del mon per la seva grandiositat i l’enorme valor simbòlic.
En el interior de la Basílica destaquen dos grans sarcòfags el de Carles I i Felip II amb les seves famílies, situats als costats del alta major, el panteó dels reis situat sota el presbiteri, on hi ha enterrats tots els reis des de Felip III fins els contemporanis i al costat el Panteó dels infants on hi ha enterrats la resta de membres de la reialesa.
Dinen en el mateix poble de San Llorenç del Escorial que té 15.000 habitants, per la tarda seguint en el mateix municipi a 9,5 kilòmetres es troba el “Valle de los Caidos” que visitem.





La seva construcció va ser manada per Francisco Franco com el monument a la Guerra Civil Espanyola, allà hi estan enterrats en Franco i el José Antonio Primo de Rivera fundador de la “Falange Espanyola”, junt amb 33.800 combatents de la guerra civil dels dos bàndols.
El complex el formen una abadia benedictina situada a la part posterior i la Basílica excavada en la roca on hi ha les tombes d’en Franco i José Antonio amb 8 capelles als laterals on hi ha enterrats els combatents.
Sobre la Basílica hi ha la creu cristiana més alta del mon, té 108 metres d’alçada.
El monument va començar el 1940 i fou inaugurat el 1959 seguint un projecte de Pedro Muguruza i Diego Méndez, decorat per monumentals figures de l’escultor Juan de Avalos.
En la seva construcció van participar nombrosos presos politics amb importants rebaixes de les seves penes.
Varem visitar la Basílica però degut està amb obres no varem poder pujar fins dalt a la Creu.
Amb aquesta excursió van donar per acabat el circuit. L’any demà de bon matí l’autocar ans va portar de tornada cap a Catalunya, quan estàvem a l’alçada de Saragossa parada en el Castell de Bonavia a fer un extraordinari dinar de comiat, seguint desprès cap a Castellar on hi van arribar sans i estalvis a mitja tarda.





Ha estat un circuit molt interessant veient que aquí en Espanya hi ha molta historia, durant anys va ser rovell del mon occidental i que també tenim monuments, palaus, fonts i jardins dignes d’ensenyar.
Ha estat un circuit molt formatiu i ens ha deixat un molt bon record.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada